Aloita aikaisin
Kun lapsen ensimmäinen maitohammas puhkeaa (noin 6–8 kuukauden iässä), lapsi on tärkeä totuttaa hampaiden harjaamiseen kaksi kertaa päivässä. Niin lapsi oppii, että hammasharja on hampaiden paras ystävä. Alle yksivuotiaan lapsen hampaat harjataan ilman hammastahnaa erittäin pehmeällä harjalla, jossa on pieni harjaspää. Kun lapsi on noin vuoden ikäinen, hampaiden harjauksessa voidaan alkaa käyttää hieman fluorihammastahnaa. Laita hammasharjaan tahnaa vain lapsen kynnen kokoinen nokare. Fluori vahvistaa hampaiden kiillettä ja auttaa suojaamaan niitä reikiintymiseltä. Lisää hammastahnan määrää lapsen kasvaessa. Kuuden vuoden ikäisen lapsen harjaan voidaan laittaa noin senttimetrin verran hammastahnaa.
Hampaiden harjaaminen itse on hauskaa, mutta apua tarvitaan
Kun lapsen kaikki maitohampaat ovat puhjenneet (noin 2–3 vuoden iässä), harjaa lapsen poskihampaiden purupinnat erityisen huolellisesti. Tämä tapahtuu pienillä pyörivillä liikkeillä ikenen reunaa pitkin. Kun lapsi on sen ikäinen, että hän haluaa harjata hampaansa itse, se on aivan hyvä asia. Muista vain, että lapsen motoriikan kehityksestä johtuen lapsi pystyy harjaamaan hampaansa täysin omatoimisesti vasta 9–10-vuotiaana, joten hampaiden harjaamisessa on hyvä auttaa, jotta hampaat puhdistuvat kunnolla.
Pysyvien hampaiden puhkeaminen
Kun lapsen ensimmäinen pysyvä hammas puhkeaa (noin 5–7 vuoden iässä), hampaiden säännöllisestä harjaamisesta on tärkeä huolehtia. Pysyvä hammas puhkeaa usein maitohampaiden taakse, jolloin se unohtuu helposti hampaita harjattaessa. Pysyviä hampaita alkaa puhjeta lisää, ja kaikki 28 pysyvää hammasta ovat puhjenneet 13 vuoden ikään mennessä.