Karies eli hampaiden reikiintyminen on haitaksi terveydelle ja voi tulla myös kalliiksi. Seuraavien vinkkien avulla pidät hammaspeikon poissa.

Sylki sisältää useita erilaisia bakteereja, jotka kiinnittyvät hampaiden pintaan. Bakteerit pitävät sokerista, ja joka kerta syödessäsi makeaa osa sokerista päätyy bakteerien ravinnoksi.

Sokerista bakteerit muodostavat voimakasta happoa ja eräänlaista liimaa, joka saa ne kiinnittymään hampaan pintaan entistä tiukemmin ja muodostamaan vähitellen yhtenäistä pintakerrosta, plakkia.

Muodostuva happo syövyttää hammasta ja saa aikaan mikroskooppisen pieniä reikiä. Syljen puolustusjärjestelmä alkaa kuitenkin välittömästi torjua hapon muodostumista. Sylki neutraloi hapon noin 30 minuutissa. Sen jälkeen sylki, joka sisältää myös kalkkia, alkaa korjata hapon aiheuttamia vaurioita.

Korjaustyö kestää noin kaksi tuntia. Tämän jälkeen hampaan pinta on taas ehjä. Jos kahden tunnin kuluessa syödään jotakin sokeripitoista, korjaustyö keskeytyy ja uusi muodostuva happo syövyttää hampaita hieman syvemmältä. Jos tämä toistuu usein, hampaisiin muodostuu vähitellen reikiä, jotka voidaan nähdä paljain silmin.

Vinkkejä karieksen välttämiseen:

 • Harjaa hampaita aamuin ja illoin vähintään kahden minuutin ajan.
 • Pyri välttämän napostelua pääaterioiden välillä tai odota niiden välillä vähintään kahden tunnin ajan.
 • Vältä sokeria sisältäviä elintarvikkeita.
 • Käytä sähköhammasharjaa ja hammaslankaa.

Comments are closed.

0
  0
  Ostoskärry
  Ostoskorisi on tyhjäTakaisin varastoon
   Calculate Shipping