Tupakoitsijoilla suun terveys on muita heikompi. Tupakoinnilla on useita todettuja haittavaikutuksia, joista pahanhajuinen hengitys on usein pienin ongelma.

Värjäytymät ja hampaiden löystyminen

Hampaiden värjäymät ja limakalvolla olevat valkoiset muutokset, leukoplakia, ovat lieviä haittavaikutuksia, jotka hammaslääkärin ja suuhygienistin on helppo havaita. Vakavin haittavaikutus on suusyöpä, jonka riskiä runsas tupakointi lisää. Naisilla suusyövän riski on miehiä suurempi.

Tupakoimattomiin verrattuna tupakoitsijoilla on 3–5 kertaa suurempi paradontiitin riski. Se tarkoittaa, että hampaiden tukikudokset hajoavat tulehduksen ja infektion seurauksena ja aiheuttavat hampaan löystymisen.

Tupakoitsijan ikenet voivat myös näyttää terveemmiltä kuin ovatkaan.

Tupakoitsijoilla ikenet eivät vuoda verta niin helposti. Tämä johtuu verenkierron heikkenemisestä, sillä nikotiini saa verisuonet supistumaan. Tupakointi peittää siis orastavan hampaiden irtoamisvaaran petollisella tavalla.

Tupakoitsijoilla on yleensä huonokuntoisemmat hampaat ja vähemmän hampaita kuin tupakoimattomilla.

Komplikaatioiden riski

Tupakoitsijoilla on suurempi komplikaatioiden riski implanttihoidon aikana. Tupakoitsijoilla implantti voi kiinnittyä heikommin leukaluuhun, implanttiin kiinnittyvä luukudos voi murtua ja implanttia ympäröivä limakalvo voi olla huonokuntoisempi kuin tupakoimattomilla. Tupakoitsijat kärsivät tupakoimattomia useammin myös kivusta ja epämukavuuden tunteesta implanttihoidon aikana.

Onko tupakan vaihtamisesta nuuskaan hyötyä?

Tupakoinnin lopettaminen vähentää useiden suun terveyteen kohdistuvien haittavaikutusten riskiä, mutta tupakan vaihtaminen nuuskaan ei ole ratkaisu. Nuuskan ei ole tieteellisesti osoitettu lisäävän suusyövän riskiä, mutta nuuska voi myös olla haitaksi ikenille. Limakalvo paksunee nuuskan kohdalta ja muuttuu harmaaksi ja ryppyiseksi. Vähitellen ien voi vetäytyä ja jättää hampaiden tyven paljaiksi. Tämä voi aiheuttaa hampaiden löystymistä, ja koska hampaiden juurissa ei ole kiillettä, ne ovat alttiina kariekselle.

Kannustimet tupakoinnin lopettamiseen

Tupakoinnin lopettamisen terveysvaikutukset ovat nopeat ja näkyvät. Lopettaminen vaikuttaa myönteisesti myös ulkonäköön, kun värjäytyneiden hampaiden luonnollinen väri paranee. Myös hengityksen raikastuminen on hyvä syy lopettamiseen. Taloudelliset syyt ovat myös merkittävä kannustin, sillä tupakoinnin lopettaminen voi auttaa välttämään kalliit hoidot ja implantit.

Lisätietoa tupakoinnista ja suun terveydestä saat hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä.

Comments are closed.

0
    0
    Ostoskärry
    Ostoskorisi on tyhjäTakaisin varastoon
      Calculate Shipping