Useat tutkimukset osoittavat, että tulehdus ja suuontelon bakteerit ovat yhteydessä useisiin tavallisimpiin sairauksiin.

Hampaiden löystyminen lisää riskiä

Neljällä kymmenestä ruotsalaisesta on joitakin merkkejä hampaiden löystymistä aiheuttavasta sairaudesta. 1990-luvulta saakka tutkijat ovat pystyneet osoittamaan yhteyden bakteerien ja suun tulehdusten sekä verisuonten kalkkeutumisen ja sepelvaltimotaudin välillä.

Karoliinisessa instituutissa tehty tutkimus osoittaa, että vaikeasta hampaiden löystymisestä ja hammasluun hajoamisesta kärsivillä sydän- ja verisuonitautien riski on kasvanut 20 prosenttia ja halvausriski 70 prosenttia. Toinen tutkimus, jossa tutkittiin sydänsairauksista kärsivän naisryhmän suun terveyttä osoitti, että heillä oli enemmän syviä ientaskuja ja vähemmän hampaita kuin terveellä vertailuryhmällä.

Diabetes, keuhkosairaudet ja dementia ovat muita hengenvaarallisia sairauksia, joissa tutkijat ovat löytäneet yhteyden tulehduksiin ja hampaiden löystymiseen.

Suun bakteerit vaikuttavat koko kehoon

Suussa olevat tulehduksen aiheuttajat ja bakteerit voivat levitä kehoon paljon verisuonia sisältävien ienten kautta.

Syventyneet ientaskut ja ientulehdus, jotka ovat yleisiä hampaiden löystymisen syitä, voivat aiheuttaa sen, että suussa on jopa 200 erilaista bakteerilajia. Bakteerit voivat kulkeutua verisuoniin, kiinnittyä verisuonten seinämiin ja edistää niiden kalkkeutumista, joka on yksi sydäninfarktin aiheuttaja.

Ientulehdus vapauttaa myös aineita, niin kutsuttuja sytokiinejä, jotka aiheuttavat tai nopeuttavat verisuonten kalkkeutumista. Bakteerit ja tulehdustuotteet voivat heikentää verisuonia niin, että ne repeävät helpommin.

Hoida hampaitasi

Yksilöllinen hoito oikeilla apuvälineillä auttaa suun terveyden ylläpitämisessä.

Hampaat on tärkeä harjata fluorihammastahnalla aamuin illoin. Tulee myös varmistaa, että hampaiden kaikki pinnat ja niiden välit tulevat puhtaiksi. Hyvän suuhygienian ylläpitämiseen tarvitaan hyvät apuvälineet. Hammaslääkärit ja suuhygienistit antavat neuvoja ja vinkkejä suuhygienian ylläpitämiseen ja parantamiseen.

Sähköhammasharjan käyttö on osoittautunut tavallista hammasharjaa tehokkaammaksi. Valitse sähköhammasharja, jonka harjauspäässä on pehmeät harjakset. Kovat harjakset ja voimakas värähtelyliike voivat kuluttaa kiillettä ja hampaan tyven pintaa.

Täydennä puhdistusta hammaslangalla tai hammaslankaimella, joka puhdistaa hampaiden välit.

Käy säännöllisesti suuhygienistillä tai hammaslääkärillä, erityisesti jos kuulut riskiryhmään.

Comments are closed.

0
    0
    Ostoskärry
    Ostoskorisi on tyhjäTakaisin varastoon
      Calculate Shipping