50 vuotta sitten hampaiden irtoaminen oli yleistä ikääntyvillä. Nykyisin on yhä tavallisempaa, että omat hampaat pysyvät suussa koko elämän ajan. Huolellinen suuhygienia on kuitenkin ratkaisevan tärkeää.

Päivittäinen hampaiden hoito

Harjaa ja puhdista hampaat kaksi kertaa päivässä. Sama koskee myös proteesia ja implantteja. Vaikka niihin ei voi muodostua kariesta, alhainen pH-arvo ja bakteerikertymät voivat aiheuttaa muun muassa sieni-infektioita. Mitä vanhempi olet, sitä helpommin suuhun tulee infektioita.

Huolehdi ruokavaliosta

Nauti päivässä kolme pääateriaa ja kaksi välipalaa, mutta vältä napostelua niiden välissä. Kuten tiedämme, sokeri ei ole koskaan hyväksi hampaille. Jos heräät yöllä ja suu ja kurkku tuntuvat kuivilta, sammuta jano lasillisella vettä.

Suun kuivuus

Jos käytät lääkkeitä, kiinnitä huomiota mahdolliseen suun kuivuuteen. Se on yleinen sivuvaikutus, erityisesti useampia lääkkeitä käytettäessä. Jos suu on kuiva, hampaat eivät huuhtoudu puhtaiksi ja ruoka tarttuu kuiviin hampaan pintoihin ja limakalvoille, mikä puolestaan aiheuttaa hampaiden löystymistä ja kariesta. Huolehdi siis suuhygieniasta erityisen tarkasti ja varmista, että kostutat hampaita säännöllisesti lääkityksen aikana.

Enemmän aikaa suuhygieniaan

Suun terveys on yhteydessä koko kehon terveyteen. Iäkkäillä keho ei ole yhtä vastustuskykyinen, jolloin hammassairaudet voivat johtaa suurempiin ja kalliimpiin hoitotoimenpiteisiin. Ikääntymisen hyvä puoli on, että aikaa suun terveydestä huolehtimiseen voi olla enemmän.

Comments are closed.

0
    0
    Ostoskärry
    Ostoskorisi on tyhjäTakaisin varastoon
      Calculate Shipping