Hampaiden säännöllinen harjaaminen on kaikkein tehokkain tapa ehkäistä kariesta, hampaiden löystymistä ja pahanhajuista hengitystä. Suun terveydestä huolehtimisesta huolimatta hammasvaurioita voi kuitenkin esiintyä. Syynä on usein virheellinen harjaustekniikka.

Hampaat onkin hyvä ottaa tavaksi harjata kaksi kertaa päivässä, aamiaisen ja illan viimeisen aterian jälkeen. Nykyisin suositeltavissa harjaustekniikoissa, niin hampaiden löystymistä aiheuttavien sairauksien ehkäisemisessä kuin niiden hoidossa, edellytetään, että käytössä on pehmeä hammasharja. Se ei ärsytä ikeniä turhaan eikä kuluta hampaiden kiillettä tai tyven pintaa.

Harjaa sähköhammasharjalla oikein

Pyörivä ja värähtelevä sähköhammasharja vähentää karieksen, plakin kertymisen ja hampaiden löystymisen riskiä 7–17 prosenttia tavalliseen hammasharjaan verrattuna.

Pidä sähköhammasharjaa 45 asteen kulmassa hampaiden pintaan nähden. Harjaa hitaasti yksi hammas kerrallaan. Aloita hampaiden ulkopinnoista, etene sisäpinnoille ja harjaa lopuksi hampaiden purupinnat. Hampaiden harjaaminen sähköhammasharjalla niin, että jokainen hammas on varmasti puhdistettu, kestää noin kaksi minuuttia. Odota hampaiden harjauksen jälkeen noin kaksi tuntia, ennen kuin syöt jotakin. Valitse sähköhammasharja, jonka harjauspäässä on pehmeät harjakset. Kovat harjakset ja voimakas värähtelyliike voivat kuluttaa kiillettä ja hampaan tyven pintaa.

Hammaslanka ja hammastikut

Tavallisessa hampaiden harjauksessa jopa 33 prosenttia hampaiden pinnoista jää puhdistamatta. Tämä koskee erityisesti hampaiden välejä ja takapintoja, jonne ruokajäämät kiinnittyvät.

Hammaslanka on erinomainen apuväline hampaiden puhdistamisessa. Ota hammaslangasta kiinni sormenpäillä, jotta ulotut myös takahampaiden taakse. Venytä lankaa ja vie se sahaavalla liikkeellä varovasti edestakaisin hampaiden välissä. Hammaslankainta käytetään samalla tekniikalla.

Muoviset hammasväliharjat ovat myös hyvä apuväline. Ne ovat pehmeitä ja taipuisia, joten pääset puhdistamaan niillä helposti myös takahampaat. Lisäksi ne ovat puisia hammastikkuja hygieenisempiä, sillä ne voidaan huuhdella puhtaaksi.

Hammastahna ja suuvesi

Joka päivä käytettävän hammastahnan tulisi sisältää fluoria ja sen ei tulisi olla voimakkaasti hankaavaa. Voimakkaasti hankaava hammastahna sopii värjäymien puhdistamiseen, mutta käytä sitä vain silloin tällöin. Muuten kiille voi heikentyä, jolloin siihen tulee entistä helpommin uusia värjäymiä. Jos haluat enemmän fluoria, valitse suuvesi, jonka fluoripitoisuus on noin 0,2 prosenttia. Se suojaa paremmin kuin suuvesi, joka peittää bakteerien hajun suusta vain tilapäisesti parin tunnin ajaksi.

Huomaat onnistuneesi, kun hampaasi ovat puhtaat ja plakittomat, hengitys ei haise ja ikenet ovat kauniin vaaleanpunaiset eivätkä vuoda verta hampaita harjatessa.

Comments are closed.

0
    0
    Ostoskärry
    Ostoskorisi on tyhjäTakaisin varastoon
      Calculate Shipping